Infectia urinara este o afectiune des intalnita, in special la femei, ea poate sa nu rapunda la tratamentele standard si daca persista se poate complica provocand alte afectiuni are tractului urinar.
Primele semne:
- Urinat des - urinatul des este poate cel mai frecvent semn al unei infectii urinare. Numarul normal de urinari in timpul noptii este 0 maxim 1 pe noapte iar in timpul zilei 4 -5, numarul mai mare de urinari, in special care se mentine mai multe zile defineste aparitia infectiei urinare.
- Senzatia de usturime - indica in special o afectare a tractului urinar inferior ( cistita sau uretrita )
- Senzatia de urinare incompleta - fapt ce provoaca mersul la toaleta, uneori fara mictiune propriu-zisa.
- Urina tulbure sau urat mirositoare - modificarea culorii, a mirosului si a transparentei ( urina devine tulbure ) indica necesitatea unui consult medical, urina in mod normal are o culoare usor galbuie, mirosul specific si transparenta clara.
- Febra - aparitia febrei indica un grad de afectare mai mare si poate fi considera prima complicatie a unei infectii urinare.
Prezentare la medic in functie de semne si simptome
- Urinatul des - va prezentati la medic in a treia zi de urinat des ( peste 2 - 3 urinari in timpul noaptii si peste 6 - 7 urinari in timpul zilei ), fara alte semne sau simptome asociate
- Senzatia de usturime - in cazul mictiunilor insotite de usturime va recomandam prezentarea la medic a doua zi indiferent de numarul de mictiuni in timpul noptii sau in timpul zilei.
- Senzatia de urinare incompleta - prezentarea la medic se poate face dupa 4-5 zile daca nu exista alte simptome si semne.
- Urina tulbure sau urat mirositoare - ar trebui ca prezentarea la medic sa fie in cel mai scurt timp posibil ( de obicei nu apare fara alte semne sau simptome )
- Febra - indica prezentarea la medic in cel mai scurt timp posibil, mereu este insotita de alte semne sau simptome descrise mai sus.
Complicatii
Complicatiile infectiilor urinare apar datorita tratamentului insuficient, inadecvat sau lipsa totala a acestuia. Infectiile urinare persistente si in functie de bacteriile care le-au provocat pot determina aparitia infectiilor urinare cronice care pot duce la leziuni renale.
Avansarea rapida a infectiilor urinare pe tractul ascendent urinar, denumite si infectii urinare ascendente, pot cauza insuficienta renala acuta, sepsis ( infectie sistemica ) si chiar moartea.
Femeile gravide si netratate care au infectii urinare pot dezvolta nastere prematura, aceste cazuri fiind de obicei sub coordonarea medicului ginecolog.
Consultatie pentru infectii urinare sau tulburari de mictiune - 30 Ron
Constanta - Bld. Al. Lapuneanu 103 Parter ( langa Scoala Spectrum ) - zona Dacia - Trocadero
Programari: 0768198988
Luni - Miercuri - Vineri : 09:00 - 12:00
Marti - Joi : 14:00 - 17:30